Konferencija za medije Udruženja LIPA povodom obeležavanja Svetskog meseca borbe protiv karcinoma krvi: „Nema čekanja!“

Udruženje obolelih od limfoma LIPA održalo je konferenciju za novinare

Povodom septembra, meseca borbe protiv karcinoma krvi, udruženje LIPA, održalo je konferenciju za novinare u sredu, 27. septembra u 11 sati (Press centar UNS-a, Knez Mihailova 6/III).

LIPA se ove godine pridružuje svetskoj kampanji pod nazivom “Mi ne možemo čekati, gde je ova smela i motivaciona izjava nastala zbog potrebe pacijenata, a osnovni cilj je podizanje svesti javnosti o značaju ranog otkrivanja hematoloških maligniteta: limfoma, hronične limfocitne leukemije (HLL) i mijeloproliferativnih neoplazmi (MPN), prepoznavanja simptoma i adekvatnog lečenja pacijenata.

Pacijenti sa pomenutim hematološkim malignitetima, vrlo često kasne sa odlaskom kod lekara jer ove bolesti imaju nespecifične simptome, koji mogu biti simptomi nekih manje ozbiljnih stanja. Najčešći simptomi ovih bolesti jesu: bezbolni uvećani limfni čvorovi, najčešće na vratu, ispod pazuha i u preponama, neobjašnjivi gubitak težine, groznica i blago povišena temperature, stalno kašljucanje, glavobolje, svrab i crvenilo po koži…

Klinički tok pomenutih bolesti je izuzetno varijabilan, u rasponu od sporo rastućih (indolentnih) formi bolesti, koje ne zahtevaju lečenje, do formi koje brzo napreduju (agresivne) koje često mogu biti rezistentne na terapije.

Tokom poslednje decenije, došlo je do značajnog napretka u terapijama, tako da danas postoje nove opcije lečenja. Uglavnom, razvoj novih (novih) ciljanih terapija ima poboljšane ishode lečenja za mnoge pacijente. Pored toga, sada postoje precizniji testovi koji mogu pouzdano definišu visokorizičnu bolesti i upućuju na izbor lečenja. Udruženje LIPA, zajedno sa strukom, kontinuirano radi na tome da sve ovo bude što dostupnije pacijentima u Srbiji.

Iz Udruženja LIPA ističu da je kod bolesnika koji imaju agresivnu formu bolesti, neophodno uvesti najefikasniju terapijsku opciju za lečenje u svim linijama lečenja, naročito u prvoj liniji lečenja, kada su šanse da se spreči pojava relapsa i očuva kvalitet života najveće, a imajući na umu činjenicu da se ovi maligniteti dijagnostikuju i kod mlađih i kod starijih pacijenata.

O bolestima, simptomima, terapijskim opcijama i regionalnom projektu CLL/Lymphoma Access Atlas govorili su:

- LIPA je od 2006. godine vodeće nacionalno udruženje pacijenata sa hematološkim malignitetima i svakodnevno se trudimo da popravimo kvalitet života pacijenata, ali i sam kvalitet lečenja, boreći se za bolju dostupnost terapija. Naši ciljevi su da podignemo nivo znanja i svesti o pomenutim bolestima, informišemo i podržimo pacijente, zagovaramo prava obolelih, ali i omogućimo bolji pristup novim terapijama i kliničkim ispitivanjima. Poslednji, ali ne manje važan cilj našeg udruženja jeste i promocija zdravog načina života, a sve to ostvarujemo u bliskoj saradnji sa strukom - ističu iz predstavnici Udruženja.

 

Vest je preuzeta sa sajta Presscentar.uns.org.rs